katarakt, Ameliyatsız katarakt tedavisi, İlerlemiş katarakt belirtileri, Yaşlılarda katarakt ameliyatı riskleri, Katarakt neden olur, Genç yaşta katarakt neden olur, Senil katarakt nedir, Gözde katarakt Belirtileri, Senil katarakt tedavisi,UA-237391652-1
background

Katarakt

Katarakt

KATARAKT nedir?

Katarakt, göz bebeğinin hemen arkasında yer alan göz merceğinin sıklıkla yaşa bağlı olarak saydamlığını kaybetmesi ve bulanık görmeye yol açması durumudur.

Yaşlılıkta oluşan katarakt en çok bilinen katarakt formudur. Fakat bu tip katarakta daha genç yaşlarda da rastlanılabilmektedir. Ayrıca şeker, diğer sistem hastalıklar ve göz yaralanmaları ile birlikte de katarakt oluşabilmektedir.

Elli yaş ve üzeri katarakt gelişen hastalar, daha önce yakın gözlükle okuyabildikleri yazıları, yakın gözlüğüne ihtiyaç duymadan okumaya başlarlar. Bu durum kataraktın yakın görme üzerine olan geçici pozitif etkisi nedeniyledir. Bir müddet sonra yakın görme hem gözlüklü hem de gözlüksüz durumda iyice bozulmuş hale gelir.

Gözde Katarakt Belirtileri Nelerdir?

Bulanık görme, çift görme, ışık hassasiyeti başlıca katarakt belirtileridir. Güneşli günlerde sokakta daha az gördüklerini söyleyen hastalar olduğu gibi, geceleri otomobil farları, sokak lambalarının aşırı parlama ve yansıma yapıp dünyalarını kararttığından yakınan hastalar da çoktur.

Kataraktın görsel şikayetlerinden bir tanesi de; gri ton ve renkler arasında kontrastın kaybolmasıdır. Bu süreç uzun bir zaman aldığı için iki göz kataraktlarında hasta bu değişimi algılamayabilir. Tümsek ya da çukurların farkına varamaması, merdiven inerken ya da eşik atlarken kaza geçirmelerine neden olabilir.

Kimler katarakt ameliyatı olmalıdır?

Görme bozukluğu kişinin günlük yaşamını aksatacak kadar ilerlediğinde kataraktı cerrahi olarak tedavi edilmelidir. Ancak katarakt ameliyatının gerekliliği için görme keskinliği tek kriter değildir. Birçok hasta, görme netliklerinin düşük olmasından şikayetçi olmayabilirler. Ya da görme netliği iyi olmasına rağmen değişik ışık koşullarında çok rahatsız olduklarını bildirirler.

Eğer katarakt tamamen olgunlaşıp buzlu cam gibi opak hale gelmişse daha acil bir şekilde tedavi edilmelidir. Olgunlaşmış bir kataraktın şişmesi ve hatta göz içinde dağılması bile mümkündür. Bu gibi değişimler, kalıcı görüş kaybı tehlikesi taşırlar.

Geceleri arabasını kullanmak zorunda olan bir taksi şoförü ile evinden pek çıkmayan yaşlı bir insan ameliyat için aynı derecede istekli olmazlar.

Çok beklemiş kataraktların çekirdekleri sertleşeceği ve göz lensini askıda tutan bağlar gevşeyebileceği için ameliyat işlemini zorlaştırabilirler.

Kataraktın tek tedavi yöntemi cerrahi tedavidir. Çok beklemiş sert kataraktlar haricinde yöntem olarak Fakoemülsifikasyon yöntemi kullanılır. Bu tekniğin deneyimli ellerde başarı oranı çok yüksektir.

Katarakt Ameliyat Kayseri Fiyatları Nedir?

Katarakt ameliyatının fiyatları kullanılacak göz içi merceğin marka ve modeline göre değişmektedir. Kliniğimizi arayarak göz içi mercek fiyatları hakkında bilgi ve randevu alabilirsiniz.