UA-237391652-1
background

Diyabetik Retinopati

Diyabetik Retinopati

DİYABETİK RETİNOPATİ Nedir?

Şeker hastalığına bağlı gözün retina tabakasının bozukluklarına diyabetik retinopati adı verilmektedir. Şeker hastalığına bağlı körlüğün en sık görülen nedeni Diyabetik Retinopati'dir. Diabet, gözün özellikle sinir tabakasını (retina veya ağ tabaka) ve bu tabakadaki kılcal damarları etkileyerek çalışmasını bozmakta ve görme kayıplarına yol açmaktadır.

Diyabetik Retinopatinin Sebepleri

Diyabetik retinopatinin meydana gelmesinde rol oynayan risk faktörlerinin başında şeker hastalığının süresi gelmektedir. Özellikle diyabet tanısından itibaren 10 yıllık süreden sonra retinopati görülme sıklığı artmaktadır. Tip 1 veya insüline bağımlı genç diyabetiklerde ergenlik çağından sonra retinopati görülme sıklığı yaş ile ilgili olarak artmaktadır.

Kan şekeri kontrolü önemli bir faktördür. Kan şekerinin düzensiz seyretmesi, ani kan şekeri yükselme ve düşmeleri retinanın bozulmasını, hastalığın ilerlemesini kolaylaştırmaktadır. Gebelik, hipertansiyon, kan yağlarının yüksekliği, böbrek hastalığı retinopatiyi ağırlaştıran diğer faktörlerdir.

Şeker hastalığı retinadaki kılcal damarların yapısını bozmakta, hücre kaybına yol açarak damar geçirgenliğinin bozulmasına, sarı nokta bölgesinde sıvı ve yağlı maddelerin birikmesine ve beraberinde kılcal damarların tıkanarak beslenmeyen alanların ortaya çıkmasına neden olur. Retinada kendiliğinden kanayabilen yeni damarlar oluşur. Retinanın önünde ve içinde oluşan kanamalar gözün arka boşluğuna sızabilir. Retinada damarlı zarlar oluşur ve sonuçta ciddi görme kayıpları, ağrılı göz tansiyonu yükselmelerine neden olur.

Diyabetik Retinopati Teşhis Yöntemleri

FFA (Fundus Floresein Anjiografisi)

Hastaya damar yolundan floresein adlı ilaç verilerek çekilen bu yöntemle diyabetik retinopatinin ağırlık derecesi saptanmaya çalışılır.

OCT (Optik Koherens Tomoğrafi)

Bu yöntem; diyabete bağlı sarı nokta ödemlerinin teşhis ve tedavi takibinde kullanılır.

Diyabetik Retinopati Tedavisi

Diyabetik retinopati tedavisinde, hastalığın hangi evresinde olduğuna bakılarak; göz içi ilaç enjeksiyonları, argon lazer fotokoagülasyon ve vitrektomi ameliyatı gibi yöntemlerden, hastanın gözüne uygun olan seçenek tedavi olarak önerilir.

  • Argon Lazer: Retina yüzeyinde oluşan yeni anormal damarların(NVE) ve kanlanması bozulmuş retina alanlarının tedavisinde uygulanır.
  • Göz içi enjeksiyonlar: Diyabete bağlı oluşan sarı nokta ödeminin(DMÖ) tedavisinde ve Vitrektomi ameliyatı öncesi gözün sakinleştirilmesinde uygulanır.
  • Vitrektomi ameliyatı: İleri evre diyabetik retinopatide göz arkası kanamaların(Vitreus Hemorajisi) tedavisinde, sarı nokta üstünde bulunan zarların (ERM) tedavisinde ve retina yüzeyinde oluşan çekinti alanlarının (Retinal traksiyonlar) temizlenmesinde uygulanır.